ΚΙΡΣΟΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Οι κιρσοί αποτελούν διατεταμένες φλέβες που αναπτύσσονται σε έδαφος φλεβικής ανεπάρκειας. Οι φλέβες φυσιολογικά επιστρέφουν το αίμα από τα άκρα προς την καρδιά, με την βοήθεια των  βαλβίδων που αυτές διαθέτουν. Όταν οι βαλβίδες ανεπαρκούν το αίμα παλλινδρομεί λόγω βαρύτητας μέσα στις φλέβες με αποτέλεσμα αυτές να διατείνονται.

Συμπτώματα

Οι κιρσοί στα πόδια εμφανίζονται όταν ανεπαρκούν οι βαλβίδες του επιπολής φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων. Προσβάλλουν κυρίως τις γυναίκες, ιδίως μετά από εγκυμοσύνες, άτομα με παχυσαρκία, άτομα με παρατεταμένη ορθοστασία στην καθημερινότητά τους και άτομα με καθιστική ζωή. Τα συμπτώματα συνήθως αφορούν αίσθημα βάρους και κούραση των ποδιών, κάψιμο, κράμπες και οιδήματα (πρήξιμο), κυρίως το απόγευμα ή μετά από παρατεταμένη οροθοστασία. Σε προχωρημένη νόσο μπορούν να εμφανισθούν δερματικές αλλοιώσεις (δερματοσκλήρυνση, υπέρχρωση, έκζεμα) στις κνήμες, αλλά και φλεβικά έλκη που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση των κάτω άκρων. Επίσης, ανά πάσα στιγμή, δεν αποκλείεται να προκληθεί θρόμβωση ή αιμορραγία του κιρσού που μπορεί να έχει σημαντικές επιπλοκές.

Οι κιρσοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από αγγειοχειρουργό, ακόμα και από νεαρή ηλικία όταν αυτοί εμφανισθούν.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική (ελαστικές κάλτσες, φλεβοτονικά φάρμακα, άθληση) ή χειρουργική (χειρουργείο σαφηνεκτομής, κιρσεκτομές, επέμβαση με laser (laser ablation), σκληροθεραπεία και άλλες μέθοδοι).

Οι πλέον σύγχρονες αναίμακτες τεχνικές με ενδοφλέβιο laser, ραδιοσυχνότητες και έγχυση κόλλας, εφαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό σήμερα αντί του κλασσικού χειρουργείου με πολύ καλά αποτελέσματα.