ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Οι στενώσεις των περιφερικών αρτηριών των κάτω άκρων (λαγόνιες, μηριαίες, ιγνυακές, κνημιαίες αρτηρίες) μπορεί να εμφανίζονται με διάφορα συμπτώματα όπως πόνο στις γάμπες κατά τη βάδιση (διαλείπουσα χωλότητα), ψυχρά άκρα, πόνο στα κάτω άκρα ακόμα και στην ηρεμία, φλεγμονή και έλκος δακτύλων, ακόμα και γάγγραινα ανάλογα με τη βαρύτητα και τη χρονιότητα.

Το καθημερινό περπάτημα σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής σε αρχομενο στάδιο της νόσου.

Σε βαρύτερες μορφές χρειάζεται επέμβαση είτε ενδαγγειακά με τοποθέτηση stent και αγγειοπλαστική (μπαλονάκι), είτε με χειρουργείο ενδαρτηρεκτομής ή αρτηριακής παράκαμψης (bypass). Ο αγγειοχειρουργός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία σε κάθε περίπτωση.

Το χειρουργείο επαναγγείωσης θα πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε προσπάθειας καθαρισμού μιας ισχαιμικής βλάβης στα κάτω άκρα (φλεγμονή, έλκος, γάγγραινα) καθώς παίζει σημαντικό ρόλο για την επούλωσή τους. Ειδικά σε διαβητικούς ασθενείς που πάσχουν από έλκος (διαβητικό πόδι) χρειάζεται πολύ καλή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη σε συνεννοήση με τον διαβητολόγο τους. Η θεραπεία τέτοιων ελκών διαρκεί συνήθως πολλές εβδομάδες και ο ασθενής θα πρέπει να είναι συνεπής με τακτικές αλλαγές και καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό του.